Anthony van der Meer

image

Anthony is een regisseur en onderzoeksjournalist en conceptontwikkelaar. In 2016 ging zijn afstudeerfilm Find my phone over het nieuwe leven van zijn gestolen telefoon viral. Anthony maakt in zijn werk graag gebruik van technologie om zijn verhalen te vertellen. Hiervoor heeft hij zich verdiept in software en hardware ontwikkeling, hacking en privacy.

Nadat hij Find my Phone eind 2016 online publiceerde ging de film viral en haalde hij de nationale en internationale media. De film is inmiddels meer dan 7 miljoen keer bekeken op Youtube. Voordat Anthony de film maakte deed hij uitgebreid onderzoek naar zowel de technische aspecten van het maken van een loktelefoon, als de juridische en ethische aspecten. Dit gaf hem de mogelijkheid om de opgedane kennis te delen in lezingen en workshop. Zo sprak hij in 2017 tijdens een congres van International Association of Privacy Professionals Australia and New-Zealand in Sydney over de grens tussen privacy, ethiek en journalistiek en deelde hij in 2018 zijn kennis over het Deep en Dark Web in Ljubljana, Slovenië tijdens een meerdaagse workshop van het Aksioma Institute for Contemporary Art.

In 2017 ontwikkelde Anthony zich verder op het gebied van concept denken. Zo was hij tussen 2017 en eind 2018 werkzaam als freelance Creative Development Producer en bedachte en ontwierp in deze rol verschillende TV en video on demand formats.

Ook maakte Anthony in 2017 voor de vpro uitzending Game of Phones een 10 minuten durende korte onderzoek documentaire over privacy op smartphones genaamd I Accept. Voor deze documentaire liet hij een app ontwikkelen die dezelfde data verzameld als een gemiddelde smartphone app. Nadat en groep vrijwilligers de app op hun smartphone hadden geïnstalleerd verzamelde en analyseerde hij de data zoals locatie data, wifi SSID’s, contacten, email adressen etc. om vervolgens uitgebreide profielen van de vrijwilligers hun financiële en sociale situatie te maken, zoals grote data bedrijven dit ook doen.

Anthony heeft een enorme passie voor het doen van doortastend onderzoek. Veel van zijn films komen voort uit de drang maatschappelijke problemen aan te willen kaarten. In zijn werk weet hij technisch ingewikkelde onderwerpen zo laagdrempelig mogelijk uit te leggen. Het onderzoek vormt vaak de basis van het narratief in zijn films.